میلیون تومان كلاهبرداری از طریق اینترنت…
جام جم آنلاین: معاون مبارزه با جرایم رایانهای پلیس كشور گفت: بیشترین افرادی كه از جرایم رایانهای متضرر میشوند، افراد تحصیلكرده هستند.
مهرداد امیدی افزود: جرایم رایانهای در كشور روند رو به رشدی دارد به لحاظ اینكه اصولا فناوری اطلاعات و ارتباطات در حال گسترش است هر چقدر میزان استفاده ما از شبكههای رایانهای و اینترنت و ضریب نفوذ اینترنت بالا رود و سازمانها، موسسات و دستگاهها به سمت استفاده از بسترهای الكترونیك پیش بروند، قطعا میزان جرایم و تخلفاتی كه در این حوزه اتفاق میافتد بیشتر خواهد بود.
وی اظهار داشت: ما الان بانكداری الكترونیك و تجارت الكترونیك را تجربه میكنیم همه اینها زمینههایی را ایجاد میكند كه به موضوع امنیت همزمان با موضوع توسعه توجه نكنیم.ممكن است در آینده مشكلاتی برایمان ایجاد شود كما اینكه هم اكنون نیز در بحث استفاده چه در سطوح خانوادهها و چه در سطح ادارات و ملی بعضا مشكلاتی پیش میآید.
امیدی ادامه داد: عمده تخلفات بزرگی كه در بحث جرایم رایانهای اتفاق افتاده، در دسترسیهای غیر مجاز است یعنی مردم در نگهداری از اطلاعات خصوصی خودشان دچار سهل انگاری و مسامحه كاری میشوند كه بیشتر پروندههای ما نیز مربوط به این قضیه است.
به گفته وی، موضوع دوم كلاهبرداری است كه از طریق ارسال ایمیل صورت میگیرد یعنی كلاهبرداری اینترنتی كه ایمیلهایی ارسال میشود كه به مردم میگویند در قرعهكشی برنده شدید و جایزه را بریدهاید و باید به این حساب در خارج از كشور پول ارسال كنید و از این طریق كلاهبرداری میكنند.
وی تصریح كرد: در هفت ماه گذشته 59 پرونده جرایم رایانهای داشتهایم كه به 51 پرونده رسیدگی شده است. از این پروندهها 24 پرونده مربوط به دسترسی غیر مجاز، 14 پرونده توهین و هتك حرمت و نشر اكاذیب ، 10 پرونده كلاهبرداری اینترنتی / ایمیل ، 6 پرونده مربوط به تكثیر غیر مجاز و 5 پرونده مربوط به تخریب و اختلال در دادهها و سیستم های اینترنتی بوده است.
به گزارش خبرگزاری فارس ، معاون مبارزه با جرایم رایانهای پلیس كشور با اشاره به اینكه عمده جرایم رخ داده در كشور مربوط به تهران بوده است، اضافه كرد: ارزش مالی كلاهبرداری اینترنتی در كشور را رو به رشد میبینیم و عمده پولهای كلاهبرداری شده از طریق اینترنت به كشورهای اروپایی، آسیای جنوب شرقی و جنوب خلیج فارس منتقل میشود كه افراد مالباخته پولها را از طریق صرافیها حواله میكنند.
وی ادامه داد: از آنجایی كه این افراد به صورت باندهای هماهنگ با نشانههای جعلی و تلفنهای اجارهای فعالیت میكنند دسترسی به آنها مشكل است.
امیدی ادامه داد: این افراد در اینترنت داستانهای پوششی جالبی را مطرح می كنند كه قابل باور است مثلا میگویند IP در اینترنت برنده شده است یا اگر شما مشخصات را پر كنید در قرعه كشی برنده میشوید بعد هم یكسری مدارك جعلی ارسال می كنند كه نمیشود هویت واقعی آنها را احراز كرد.
متاسفانه صرف زود پولدار شدن نیز در بین بضعی از اقشار تقویت شده است و درست است كه در ابتدا مشكلی پیش نمیآید اما در نهایت منجر به مشكلات فراوانی برای افراد میشود.این كلاهبرداران از 10هزار دلار شروع میكنند و كاربران گاهی اوقات به 100 هزار دلار هم راضی شدهاند.
وی خاطر نشان كرد: متاسفانه اكثر افرادی كه مورد تهاجم این افراد قرار میگیرند افراد تحصیل كردهای هستند كه با اینترنت كار میكنند و خیلی ساده لوحانه تن به این كار میدهند. متهمان نیز اكثرا خارج از كشور هستند و ما در ردیابیها از آنها به خارج از كشور میرسیم كه تعقیب آنها مشكل است.
معاون مبارزه با جرایم رایانهای پلیس كشور ادامه داد: افراد باید مراقبتهایی را در رمزگذاری برای سیستمهایشان انجام دهند یعنی برای سیستم هایشان پسورد تعریف كنند و این پسورد را در اختیار افراد غریبه قرار ندهند.
وی افزود: شگردهای این افراد بیشتر فنی است و از طریق سیستمهای رایانهای بدون اینكه شخص و شبكههای مختلف متوجه شوند كارشان را انجام می دهند یعنی آن طور نیست كه كسی با جرم در ارتباط مستقیم قرار بگیرد. اما در حالت عادی توصیههایی وجود دارد مردم در اتصال به اینترنت و نوع رمزگذاری موارد ایمنی را رعایت كنند.
34 میلیون تومان كلاهبرداری
وی در پاسخ به این سوال كه آیا با توجه به نوپا بودن جرایم رایانهای قانون خاصی برای آن تعریف شده است؟ افزود: قانون فعلی كاهبرداری در این مورد كفایت میكند و آنچه كه الان مهم است هماهنگیهای بینالمللی و قراردادها بین دول است كه اجازه تحقیقات صحیح را به پلیس بدهد یعنی سطح بالایی از هماهنگیها را میخواهد كه ما تلاش میكنیم از طریق پلیس بینالملل این اتفاق بیفتد اما به هر حال سرعت موجود و هماهنگیها مورد رضایت نیست.
وی با اشاره به اینكه كاربران اینترنت در بررسی ایمیلها دقت كنند ، گفت: دو نوع ایمیل برای افراد میآید.
1- ایمیل از منبع شناخته شده است كه مشكلی ندارد
2- ایمیل از منبع ناشناس است كه بهرحال بحثی است كه ممكن است بحثهای تبلیغاتی باشد كه وقت میگیرد یا مباحث آلوده به ویروس باشد كه پیوستهای اجرایی و فایلهایی دارد و یا اینكه موضوعی كلاهبرداری است.
توصیه میكنیم كه كاربران اصلا وقت برای باز كردن ایمیلهایی كه از منابع ناشناخته می آید نگذارند.
اینها فریب است حتی در كشورهای خارجی هم كه لاتاری وجود دارد افراد بلیطی تهیه میكنند و با آن شانس خود را میآزمایند. امكان ندارد كه به صرف یك ایمیل كسی صاحب میلیونها دلار یا دهها هزار دلار جایزه شود.