یكی از بینندگان «تابناك»در مطلبی درباره مشكلات دانشجویان خارج از كشور آورده است: اینجانب دانشجوی مقطع دكترا در یكی از دانشگاههای شهر آنكارا هستم، مناسب دیدم بدینوسیله یكی از معضلات و مشكلات اساسی دانشجویان ایرانی مقیم خارج از كشور خصوصاً كشور تركیه را خدمتتان عرض كنم…باشد كه انشاءلله به نحو شایسته به سمع و بصر مسئولان امر برسد تا چارهای بیندیشند.
برای ارزیابی مدارك اخذ شده از دانشگاههای خارج از كشور، وزارت علوم قانونی دارد كه بر اساس آن، دانشجو باید دو سوم از مدت كل تحصیل را در آن كشور اقامت داشته باشد یعنی اگر مدت دكترا را حداقل سه سال در نظر داشته باشیم دانشجو باید 2 سال و یا به عبارتی حداقل 730 روز را در آن كشور به صورت روزشمار اقامت داشته باشد تا مدارك ایشان ارزبابی شده و دانشجوی حضوری تلقی شود.
و اما مشكل:
بیشتر دانشجویان مقطع دكترا، واحدهای تئوریشان در طول تقریباً دو ترم و یا یك سال تحصیلی به اتمام میرسد. بر این اساس اگر طول هر ترم را 4 ماه در نظر بگیریم با این حساب در طول 8 ماه واحدهای تئوری به اتمام میرسد.
اگر هشت ماه از دو سال كم كنیم، میماند هجده ماه.
از سوی دیگر، بیشتر دانشجویان خارج از كشور معمولاً موضوعاتی را برای پایاننامه انتخاب میكنند كه موضوعیت ایرانی داشته باشد با این حساب، كار بر روی پایاننامهای كه موضوعیت ایرانی دارد معمولاً در داخل كشور انجام میشود و هر از چند گاهی دانشجو گزارش كار را به استاد مربوطه ارائه میدهد و نیازی به حضور دایمی دانشجو در آن كشور نیست.
با این حساب، همین الان بسیاری از دانشجویان ایرانی در مقاطع بالای تحصیلی واحدهای تئوریشان تمام شده و پایاننامهشان هم به اتمام رسیده و فقط و فقط باید در جلسه دفاع شركت كنند كه به دلیل كامل نشدن مدت اقامت، باید بیكار بیكار در آن كشور به قدم زدن مشغول باشند و هزینه گزافی را بابت یك مصوبه شاید نسنجیده بپردازند تا مدت اقامتشان كامل شود و بعداً از پایاننامه خود دفاع كنند.
این در حالی است كه كشور تركیه با توجه به فعالیت آزادانه گروههای خاصی كه هر آن در كمین دانشجویان و تبعههای ایرانی هستند تا به لطایفالحیل آنها را به سوی خود جلب كنند وضعیتی واقعاً استثنایی دارد و جا دارد كه این قانون هر چند هم به حق و بجا، شایسته هست كه تلطیف شده و یا با استثنائاتی همراه باشد مثلاً اینكه كار در داخل كشور بر روی پایاننامهای كه موضوعیت ایرانی دارد، به حساب اقامت در كشور خارج باشد یا هر تدبیری كه بزرگواران بهتر از ما میدانند.
البته این مقوله به معنای نمك خوردن و نمكدان شكستن نیست و جا دارد كه از مسئولان آموزشی و دانشگاهی كشور تركیه كه الحق و الانصاف نهایت همكاری را با دانشجویان خارجی خصوصاً دانشجویان ایرانی به عمل میآورند، تقدیر و تشكر شود.
گفتنی است، این مشكل بارها خدمت مسئولان محترم در وزارت علوم تحقیقات و فناوری و نیز نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان آسیا و اقیانوسیه به صورت شفاهی و كتبی رسیده، اما نتیجهای حاصل نشده است.
منتشر شده در بیا تو مالزی
کاملا موافقم چون در داخل کشور میتوان از ظرفیتهای دانشجویان دکترا استفاده کرد