گروه اجتماعی – شورای نگهبان طرح پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور معروف به طرح «حذف کنکور» را تایید کرد.براساس این طرح، کنکور تا سال 1390 به صورت کامل حذف و پذیرش دانشجو باتوجه به سوابق تحصیلی انجام میشود…
مطابق جزئیات این طرح که در اولین روزهای خردادماه امسال در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، بررسی معدل دوران متوسطه در سه مقطع و توجه به شرایط تحصیلی داوطلبانی که در گذشته دیپلم خود را اخذ کردهاند، از مهمترین ویژگیهای داوطلبان ورود به دانشگاه محسوب شده است.
پس از تصویب طرح حذف کنکور در مجلس، شورای نگهبان آن را مخالف با قانون اساسی دانست که پس از رفع ایرادات آن بالاخره دیروز از تصویب نهایی شورای نگهبان هم گذشت تا دیوار بلند کنکور درهم شکسته شود و رقابت برای حضور در دانشگاهها به کل دوره متوسطه تعمیم پیدا کند. همین مساله باعث بروز مباحث مختلفی میان موافقان و مخالفان طرح حذف کنکور شده است.یکی از مخالفتها به امکان اعمال سلیقههای شخصی در نمرات و معدل پایانی دوران دبیرستان مربوط میشود.
مخالفان این طرح معتقدند: به این ترتیب فشار روانی روزهای کنکور به تمام دوران چهار ساله دبیرستان منتقل میشود، اما به اعتقاد ابراهیم کارخانهای، نماینده همدان «تقسیم و تناسببندی این فشار به مدت زمان بیشتر،آرامش بیشتری برای دانشآموزان فراهم میآورد».در حالی که به نظر میرسد با اصل طرح مخالفت زیادی وجود نداشته باشد، وزارت علوم و روسای دانشگاهها در مورد جزئیات و نحوه اجرای آن نظرهای متفاوتی دارند. یکی ازایرادها به مخدوش شدن استقلال دانشگاهها در پذیرش دانشجو مربوط است.
فرهاد دانشجو، رئیس دانشگاه تربیت مدرس میگوید: «باید در قالب استقلال دانشگاهها و افزایش ظرفیت به دانشگاهها اعتماد کنیم تا دانشگاهها براساس شرایط و ضوابط خاصی نسبت به پذیرش دانشجو اقدام کنند».در این میان عکسالعمل مدیران دستگاههای دولتی یکسان نیست و عدهای از در موافقت در آمدهاند و بسیاری نیز مخالفت پیشه کردهاند. یکی از مسوولان دولتی که در این زمینه اظهارنظر کرده، حسینی معاون وزارت علوم است.
او با توجه به اهمیت یافتن معدل دوران دبیرستان در پذیرش دانشجو، تاکید دارد: «موفقیت طرح حذف کنکور به توانمندی آموزش و پرورش در اجرای طرح بستگی دارد». وجود دبیرستانهای مختلف با سطحهای متفاوت یکی دیگر از ابهامات اجرایی شدن این طرح است. قربانی، رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان تذکر میدهد: «باتوجه به اینکه دانشآموزان تمام نقاط کشور از امکانات تحصیلی یکسانی برخوردار نیستند لذا معدل نمیتواند معیار عادلانهای در پذیرش دانشجو باشد». به اعتقاد او «شواهد حاکی از آن است که کسب معدل و نمرات بالا در مدارس غیرانتفاعی امر رایجی است و نمیتوان به این معدلها اعتماد کرد».
یکی از مهمترین ایراداتی که به این طرح وارد است، تبعیض آشکار و پنهانی است که امکان دارد اثراتش به شدت بر فرزندان خانوادههای فاقد امکانات و ساکن مناطق خارج از توجه خاص تاثیر گذارد. رفعت بیات، نماینده مردم زنجان در مجلس به همین مساله اشاره کرده و میگوید: در این طرح علاوه بر نمره دانشآموزان سوابق مهارتی، پرورشی و ورزشی دانشآموزان نیز برای ورود به دانشگاه ملاک ارزیابی قرار گرفته که علاوه بر نگاه سلیقهای ناگزیر به این مقولات، این قضیه باعث تبعیض بین خانوادههای ثروتمند و بیبضاعت نیز میشود.با این طرح کسانی که در مدارس خوب درس خواندهاند و به دلیل برخورداری از وضع مالی خوب توانستهاند سوابق پرورشی و ورزشی مثبتی داشته باشند، میتوانند به دانشگاه بروند و فرزندان خانوادههای بیبضاعت از تحصیل در دانشگاه محروم میشوند.
در این میان وظایف وزارت آموزش و پرورش بسیار سنگینتر از گذشته شده است. سیدمحمد حسینی، نماینده وزارت علوم در زمینه نظارت بر دانشگاهها دراین خصوص به ایرنا گفت: وظیفه آموزش و پرورش در برگزاری آزمونهای دوره متوسطه سنگین شده است. چرا که بر اساس این طرح، ملاک گزینش دانشجو، نمرات امتحانات پایههای دوم و سوم دوره متوسطه و دوره پیش دانشگاهی خواهد بود و به همین دلیل وظایف آموزش و پرورش در برگزاری آزمونها بسیار مشکلتر از سابق خواهد شد.
یکی از نکاتی که باعث شده تا پایان دهه 80 آمار قبولی متقاضیان ورود به دورههای آموزش عالی به بیش از90 درصد برسد، عبور پیک و هرم جمعیتی کشور از سن ورود به دانشگاههاست و به این ترتیب متقاضیان 20 میلیونی سالهای ابتدایی این دهه با چند میلیون کاهش در سال 1390 رو به رو خواهد شد. دکتر حسینی در این خصوص میگوید: در سال 1388 هیچ داوطلب کنکور سراسری پشت در دانشگاهها نخواهد ماند و صد درصد داوطلبان وارد دانشگاه خواهند شد.
منتشر شده در بیا تو مالزی