سال گذشته همین موقع تمامی پروازهابه کشورهای دوبی,آنتالیا ,تایلند و مالزی پُربوده و اما امسال…
سال گذشته همین موقع تمامی پروازهابه کشورهای دوبی,آنتالیا ,تایلند و مالزی پُربوده و حتی پروازهای فوقالعاده نیز به ناوگان هواییکشور اضافه شده بود اما به دلیل بالا رفتن نرخ ارز وضعیت بهگونهای شده که حتی برخی ایرلاینها، پروازهای خارجی خود را لغو کردهاند.
درحالی که به فصل تورهای پاییزی و زمستانی کشورهای مثل چین، تایلند، مالزی و دوبی نزدیک میشویم اما اگر پای صحبتهای مدیران آژانس و تورهای مسافرتی خارجی بشینید همگی از بیرونق شدن پروازهای خارجی حرف میزنند.
از طرفدیگر، معاونهوانوردی سازمان هواپیمایی اعلام کرده ایرلاینهای داخلی و خارجی میتوانند بلیت پروازهای خارجی خود را بههر قیمتی به فروش برسانند تا شاید کمی از بیرونقی پروازها کاسته شود.
معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی كشور، گفت: نرخ بلیتهای خارجی تكلیفی نیست و شركتها براساس وضعیت و شرایط بازار و كیفیت خدمات اقدام به تعیین نرخ بلیت میكنند.
طبق اعلام محمدخداكرمی درحالی که قیمت بلیتهای داخلی مصوبهشورایعالی هواپیمایی كشوری بر اساس پیشنهاد سازمان هواپیمایی كشوری جهت اجرا به شركتهای هواپیمایی داخلی ابلاغ میشود اما نرخ بلیتهای خارجی اعم از بلیتهای شركتهای هواپیمایی خارجی كه به ایران پرواز میكنند یا شركتهای هواپیمایی داخلی كه به خارج از كشور پرواز میكنند، تكلیفی نبوده و شركتها براساس وضعیت و شرایط بازار و كیفیت ارائه خدماتشان اقدام به تعیین نرخ بلیت خود میكنند.
بهگفته معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی بهدلیل تكلیفی نبودن تعیین نرخ بلیت پروازهای خارجی مشاهده میشود كه شركتهای هواپیمایی مختلف نرخهای متفاوتی را برای یك مسیر معین، اعلام میكنند. وی خاطر نشان كرد: البته یاتا (انجمن جهانی شركتهای هواپیمایی) كه یك موسسه غیردولتی است و به سازمانهای بینالمللی نیز وابستگی ندارد، دستورالعمل و توجیههایی را به عنوان پیشنهاد به شركتهای هواپیمایی جهت تعیین نرخ به صورت حداقل و حداكثر ارائه داده است كه شركتها عمدتا جهت تعیین نرخ بلیت از آن بهرهبرداری میكنند.
خداكرمی همچنین اظهاركرد: با توجه به پیشنهادهای یاتا تعرفه یك مسیر هوایی میانگین نرخ كلی ارائه شده از سوی كلیه شركتهای هوایی كه در آن پرواز دارند، است كه در واقع یك نرخ قابل انعطاف است.
در شرایطی نرخ بلیت پروازهای خارجی شركتهای خارجی به ایران و یا پروازهای خارجی شركتهای داخلی از ایران به نقاط مختلف جهان به صورت آزاد از سوی شركتها با توجه به شرایط مختلف بازار و ارائه خدمات با كیفیتهای مختلف تعیینمیشود كه شركتهای داخلی باید از نرخهای تكلیفی برای بلیت پروازهای داخلی استفاده كنند.
در دو هفته اخیر با اعلام حذف شركتهای هواپیمایی از دریافت دلار با نرخ دولتی، مشكلات فراوانی را برای این شركتها به وجود آورده است و سید عبدالرضاموسوی رئیسانجمن شركتهای هواپیمایی اعتقاد دارد، درصورتی میتوان صنعت هواپیمایی كشور را با توجه به حذف دلار دولتی نجات داد و همچنان سرپا نگه داشت كه نرخ بلیت هواپیما حداقل 100در صد افزایش یابد و سازمان هواپیمایی كشوری اجازه آزاد سازی نرخ بلیت را به ایرلاینها بدهد.
مشكلی كه اعضای كمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی برای حل آن قول مساعدت دادهاند اما تاكنون اتفاق خاصی رخ نداده و شركتهای هواپیمایی در حال حاضر با ضرر در حال ادامه فعالیت هستند.
از دوبی، چین و آنتالیا به عنوان بازندگان اصلیگران شدن دلار نام میبرند که به گفته مدیران آژانسهای مسافرتی باعث شده تعداد مسافرانشان نسبت به سال گذشته در همین موقع حدود 90 تا 95 درصد کاهش پیدا کند.
در همین رابطه بهرنگبشیری، مدیر یکی از آژانسهای مسافرتی این چنین توضیح میدهد: «در حالی که به نمایشگاه گوانجو کشور چین نزدیک میشویم و همه ساله از مردادماه کلیه پروازها به این کشور خریداری میشد، امسال اما با وجود آن که حدود 10 روز به برپایی این نمایشگاه باقی مانده اما تمامی پروازها خالی هستند و بلیتها به فروش نرسیده است.»
دوبی شهر رویایی سابق ایرانیها که حتی در فصلگرما و تابستان هم مشتریان خودش را داشت با وجود بلیت 210 هزارتومانی هواپیما، از نفسافتاده و دیگر کسی سمت این شیخنشین کوچک نمیرود. هزینههای هتلها با دلار جدید بهقدری بالا رفته که مسافران ترجیح میدهند یا قید سفر به این شهر را بزنند یا بهجای هتلهای چهار و پنج ستاره از هتلهای دو و سه ستاره استفاده کنند. کنسرت خوانندگان خارجی معروف که در روزهای آینده برگزار میشود هم حتی نتوانسته این شهر را از استقبال کم مسافران ایرانی نجات دهد. در حالی که سال گذشته بسیاری از ایرانیها به دلیل شرکت در همین کنسرتها به این شیخ نشین سفر میکردند. آنتالیا از دیگر شهرهای است که خود را از مسافران ایرانی خالی میبیند. آژانسهای مسافرتی با وجود نرخ جدید دلار سعیکردند تا آنجا که امکان دارد قیمت تورهای خود را بالا نبرند اما با این وجود بسیاری از تورها و پروازها خالی مانده و طبق شنیدهها در حال حاضر تنها سه، چهار آژانس مسافرتی بزرگ باقی مانده که هنوز تورهای آنتالیا برگزار میکنند.
تایلند و مالزی بازندگان درجهدوم
این دو کشور پرطرفدار ایرانی به اندازه شهرها و کشورهای گفته شده در بالا کم رونق نشده اما از کمبود مسافر حدودا 50 درصدی نسبت به سال گذشته رنج میبرند. مالزی به دلیل وجود دانشجوهای زیاد هنوز رفت و آمد به آن صورت میگیرد اما به دلیل بالا رفتن هزینه ها سفرهای اضافی دانشجوها و خانوادهها به این کشور متوقف شده است. تایلند هم به دلیل آن که از ابتدا نسبت به کشورهای دیگر ارزانتر بود، با بالا رفتن دلار نسبت به کشورهای دیگر کمتر گران شده و هنوز مسافران (اگرچه با تعداد کمتر) به این کشور سفر میکنند.
استانبول همچنان پر مشتری!
برخی شرکتهای هواپیمایی داخلی برای جلب مشتری بیشتر اقدام به پایین آوردن هزینه بلیتهای خود به شهر استانبول کردهاند و به همین جهت این شهر همچنان با استقبال خوبی روبهرو شده است. این شرکتهای داخلی بلیت یک طرفه به استانبول را حدود 70 هزار تومان به فروش میرسانند و همین امر سبب شده تا با وجود هزینههای بالا فعلا مسافران ترجیح دهند به این شهر سفر کنند.
منبع:توریست آنلاین